fietsvakanties

Overzicht

Wie een fietsvakantie wil nemen van ťťn tot twee weken, kan bij veel organisaties terecht en kan fietsen in elke uithoek van de wereld. De lijst met aanbiedingen is onuitputtelijk.
Ons klein overzicht is onvolledig, het is geen ranking en geen beste-koop. Gewoon de vrucht van wat rondneuzen.
De prijzen die we hieronder opgeven zijn zoals we ze interpreteren op de websites en zijn bedoeld om u een idee te geven van de ordegrootte. Uiteraard zijn het de prijzen van de organisator zelf die gelden.
De meeste prijzen omvatten bijvoorbeeld geen persoonlijke verzekering. Ook zijn de prijzen voor de overnachting meestal te verhogen met een zeker bedrag wanneer u alleen reist.

Flowtrack (BE)
DU - LUX - FR - SP
Short Bike vakanties van Flowtrack (BE) organiseert korte no-nonsense fietsvakanties. Een verblijf van 5 dagen (4 nachten) in de buurt van Girona (SP) kost u slechts 290 euro.
De Toerist- Biking (BE)
FR IT SP
Voor wielertoeristen. Hotel met ontbijt, acht dagen voor ongeveer 600 euro.
Fietsarrangementen Recreatief (NL)
BE NL
Een databank met enkele honderden "arrangementen", wat in de praktijk vooral neerkomt op een route en een hotel om te overnachten.
Sportura (NL)
FR
Voor wielertoeristen, in de Franse Alpen (Alpe d'Huez, Deux Alpes etc.)
Goedkope formule, zeer modulair. U begint bij ongeveer 30 euro per dag.
CycleTours (NL)
BE CYPRUS DU FR IT SP TSJECHIE US ZWITS
CycleTours Holland (Amsterdam) organiseert zowel fietsvakanties voor gezinnen (speciaal zijn de fiets-vaar-vakanties) als cyclosportieve uitdagingen.
Bij sommige reizen worden geen hotelkamers maar campings geboekt, wat dergelijke reizen een stuk goedkoper maakt. 21 Dagen rondtoeren in de Rocky Mountains (US) kunt u op deze manier aanpakken voor minder dan 2500 EUR. De vliegreis is inbegrepen, maar de maaltijden niet. U kunt wel zelf koken op de camping.
Anderzijds kan een 10-daags verblijf in de Dolomieten (busreis, hotel, maaltijden) ook voor gemiddeld 100 euro per dag.
Axel Merckx (CAN)
EU - CAN
Axel Merckx organiseert fietsvakanties in Europa en in Canada, waar hij verblijft.
Zijn Europees 9-daags programma omvatte in 2008 het bijwonen van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, en het zelf rijden van de laatste honderd kilometer van deze klassiekers, met de zwaarste beklimmingen ervan. De vakantiegangers kregen een eersteklas behandeling en betaalden daar 5000 Canadese dollar voor (3350 Euro, reis naar BelgiŽ niet inbegrepen).
In Canada (British Columbia) organiseert de ex-renner vergelijkbare stages.
Western Spirit (US)
US
Western Spirit organiseert het hele spectrum, van sport voor diehards tot fun voor families. In de sportsectie hebben zij bijvoorbeeld een 5 daags (5 nachten) fietsvakantie aan de Crater Lake National Park (Oregon, US) voor 1550 EUR.
Cycling Tours (AUS)
AUS NZ
Hier zijn fietstochten mogelijk in verlaten streken, waarbij overnacht wordt in "luxury wilderness lodges", hotels, en historische cottages. Een 9-daags evenement in TasmaniŽ (inclusief halfpension) voor 3245 AUD (1830 EUR)
Bicycle Beano Cycling Tours (UK)
UK
Bicycle Beano specializes in excursions that allow cyclists to explore the idyllic landscape of England and Wales and enjoy delicious home-cooked vegetarian cuisine.
Een 7-daags verblijf (halfpension) met dagtochten van 50 tot 75 km voor 650 GBP (825 EUR)
AllTrails Bicycle Tours (AUS)
AUS
Lange dagtochten (1500 km in 11 fietsdagen), volledig gecaterde vakantie. Vb 12 dagen voor AUD 5200 (2950 EUR)
Thomson Bike Tours (UK)
FR SP IT
TBT organiseert wielervakanties met vooraan op het programma allerlei ritten uit de grote rondes (tour, vuelta, giro). Echt voor de klassebakken. Het doelpubliek is in de eerste plaats Amerikanen.
De prijzen zijn matig. Exclusief de reis en een verzekering kost een 7-daagse Dolomieten-stage (halfpension) 3495 US$ (2.470 EUR).
Cinghiale Cycling Tours (US)
IT
9-daagse evenementen voor geoefende cyclosportieven. Voorbeeld 8 overnachtingen in volpension in de Dolomieten, voor 3850 US$ (2750 EUR)
VBT (US)
EU
Vermont Bike Tours (VBT) is een Amerikaanse organisatie die all-in meerdaagse fietsvakanties organiseert over de hele wereld. De organisatie is groot en oud, en heeft een goede reputatie.
Groepjes Amerikanen - eerder geoefende families dan wielertoeristen - komen in Europa toertjes rijden van 50 tot 100 km, in Spanje, ItaliŽ, Frankrijk, Nederland, TsjechiŽ, noem maar op. Halflpension en fietsen, plus begeleiders en een begeleidende bestelwagen per groep fietsers komt (exclusief de vliegreis) op 2295 US$ (1620 EUR) voor 7 dagen.
Een negendaags fietsverblijf in Canada (de "Rockies", British Columbia) kost 2495 US$ (1765 EUR).
The Chain Gang (UK)
FR - IT
Escorted cycling tours through magnificent areas of France and Italy, complemented by exquisite gourmet dining on regional food and wine. Experience the lush countryside, wondrous sights, smells, tastes and sounds of the French and Italian countryside, uniquely available to cyclists.
8-Daagse fietsvakanties voor rond de 1600 euro voor eerder bezadigde fietsers (ongeveer 50km per dag). Niet als training op te vatten, het accent ligt op vakantie.
2-Land (DU)
DU, NL
Korte meerdaagse tochten in Nederland en de streek in Duitsland die aan Nederland grenst. 70 Euro ongeveer per dag maar zonder de maaltijden.
German Cycling Tours (DU)
DU
Relatief korte ritten (rond de 50 km), in combinatie met toeristische bezoeken. Hotel en ontbijt, fietsen niet inbegrepen. 6 tot 8 dagen voor 750 tot 950 Euro.
Mecklenburger Radtour (DU)
DU
Honderd fietsroutes met hotelarrangement. Minder dan 100 euro per dag.
Granfondo (US)
FR IT
Cycling tours in de Dolomieten en de Italiaanse Alpen. Wielerstage in San Diego (US). 8 Dagen Dolomieten (7 nachten) voor 2170 EUR.
De Drei Zinnen (Tre Cime), Sella Ronda, Tre CroceÖ op de agenda!
Outfitter Tours (US)
US FR IT
Voor wielertoeristen. Spectaculaire ritten uit de Tour, de ronde van CaliforniŽ, de Mont Ventoux en - om het wat kalmer aan te doen ook - rondritten in de Lot en de Dordogne.
Ronde van CaliforniŽ is 11 dagen (10 nachten). Half pension voor 2170 EUR.

Bijgewerkt door Freddy Deprez op 1 oktober 2008