De Velomobiel

Bericht van de International Human Powered Vehicle Association op 11 september 2008

New record recognized!

LAND - MENS 1 HOUR RECORD - STANDING START (Single Rider)
Date12 July 2008
Distance (miles)54.136
Distance (km)87.123
Type-18
Elevation (m)109
NameEivie II
DesignerEivie Team
RiderDamjan Zabovnik

Op 12 juli 2008 heeft de 33-jarige Sloveen Damjan Zabovnik in Dresden (Duitsland) het werelduurrecord met een Eivie II op 87,123 km gebracht. Er zal wel een reden voor zijn - maar in een Eivie zit de piloot met zijn rug in de rijrichting en navigeert met behulp van spiegels.
Met een vliegende start haalt hij recordsnelheden tot over de 120 km/uur.
Snelheid is duidelijk de motivering om dergelijke bolides te produceren en te rijden. Je verwacht ze dan ook eerder in testcircuits.

Op de site van fietser.be kunt u de master-scriptie van Frederik Van De Walle downlaoden : The Velomobile as a Vehicle for More Sustainable Transportation - Reshaping the social construction of cycling technology. "Met het eindwerk hoopt hij een bijdrage te leveren aan het verder verspreid gebruik van geavanceerde fietstechnologie en een bredere kijk op mobiliteit. Het hoofdonderwerp is de velomobiel als een nieuw voertuigconcept, maar geeft ook een nieuwe kijk op (lig)fietsgeschiedenis en de relatie van bestaande voertuigen voor individueel transport (fiets, motorfiets en de auto) en hoe al deze dingen tesamen horen." Fietser.be publiceert deze scriptie met plezier want zij bouwen de meest bekende Belgische velomobiel, de WAW, die er schitterend uitziet en u tenminste 5 duizend euro kost. Maar die zoals alle velomobielen ook (volgens de website) niet erg geschikt is voor het stadsverkeer. Dat wordt dan wel tegensgesproken door de man op het filmpje dat u hierbij vindt.

U kijkt misschien niet echt begerig naar een velomobiel en bent best tevreden met wat u hebt. Johan De Mulder heeft voor u evenwel een marketingplan. Hij biedt aan om uw bedrijfslogo op een velomobiel te plaatsen. "Wat nu nog uniek en zeldzaam is zal over enkele jaren mogelijk redelijk gemeengoed zijn. Profiteer daarom nu van de kans om positief op te vallen, zolang het nog kan." Idee?

Bijgewerkt door Freddy Deprez op 24 september 2008